“Suatu Ketika,Sejarah Dahulu Kala…”

Followers

Thursday, April 26, 2012

Tentera Malaysia di Misi Pengaman PBB[ MALCON EAST VI]
Teras Persiapan dan Latihan

Keperluan persiapan MALCON EAST 6 untuk beroperasi di Lebanon adalah seperti berikut :

a. MALCON EAST 6 dilatih dan dilengkapkan untuk Operasi Pengaman PB di Lebanon.

b. Mempunyai daya mobiliti selaras dengan penugasan di kawasan misi.

c. Berupaya melaksanakan pengawasan dan tugas QRF.

d. Berupaya menguruskan keperluan logistik sendiri.

e. Bersedia untuk berada di kawasan misi untuk sekurang-kurangnya 9 bulan.

Lubnan

Geografi

Lubnan merupakan sebuah negara yang terletak di timur laut Mediterranean, berkeluasan seluas 10,452 kilometer persegi. Ianya terbahagi kepada enam wilayah iaitu Beirut, Bekaa, Liban-Nord, Liban-Sud, Mont Liban dan Nabatiye. Lubnan berjiran dengan Syria di utara dan timur manakala Israel adalah di bahagian selatan.

Cuaca di Lubnan beriklim Mediterranean. Lubnan mempunyai empat musim iaitu Musim Bunga (Apr-Mei), Musim Panas (Jun-Sep), Musim Luruh (Okt-Nov) dan Musim Sejuk (Dis-Mac). Suhu purata di Beirut sewaktu musim panas adalah 27 C dan musim sejuk serendah 14 C. (Suhu di Kaokaba boleh mencecah tahap beku)

Jumlah penduduk di Lubnan adalah lebih kurang seramai 4 juta penduduk. Terdapat sejumlah 400,000 pelarian Palestin yang tinggal di Lubnan. Majoriti penduduk adalah berketurunan Arab (95%) dan selebihnya adalah kumpulan minoriti seperti Armenia, Assyrians, Kurd dan Chaldean.


Bahasa rasmi adalah bahasa Arab namun bahasa Perancis dan Inggeris dipertuturkan oleh majoriti rakyat Lubnan.

Majoriti penduduk Lubnan beragama Islam namun ianya terbahagi pula kepada dua mazhab utama iaitu berfahaman Syiah dan Sunni. Selain daripadanya beragama Kristian. Terdapat 15 buah kumpulan agama di Lubnan.

Pada tahun 1975, perang saudara Lubnan telah tercetus di antara penduduk Kristian, pengikut Sunah, Syiah, Druze dan juga pihak Palestin. Perang ini telah ditamatkan pada tahun 1990 melalui Perjanjian Taif. Kira-kira 150,000 orang telah terkorban di dalam peperangan ini.

Lubnan mengamalkan sistem kerajaan republik berparlimen di mana ianya diketuai oleh seorang Presiden dan dibantu oleh Perdana Menteri. Berdasarkan Perlembagaan Lubnan, Presiden Lubnan mestilah seorang yang beragam Kristian Maronite, Perdana Menteri adalah seorang pengikut Muslim-Sunni dan Speaker Parlimen dilantik daripada pengikut Muslim-Syiah.

Pada 14 Februari 2005, bekas Perdana Menteri, Rafik Hariri telah dibunuh akibat ledakan bom kereta di Beirut. Pembunuhan ini disyaki diarahkan oleh pemimpin Syria. (Pihak Syria telah mencampur tangan dalam sistem politik Lubnan sejak Perang Suadara 1975-1990.) Pembunuhan ini telah mangakibatkan krisis politik yang membabitkan pihak pro-Syria dan pihak anti-Syria. Pihak pro-Syria termasuklah Presiden Emile Lahoud, Speaker Nabih Berri, Jeneral Michel Aoun dan kumpulan Hezbollah. Pihak anti-Syria termasuklah Perdana Menteri Fouad Siniora, Amine Gemayel, Samir Geagea dan anak Hariri, Saad Hariri.

Perang antara Hezbollah dan Israel pada Julai 2006 dan pembunuhan pemimpin Kristian Maronite Pierre Amine Gemayel pada November 2006 telah memburukkan lagi krisis tersebut. Gerakan pro-Syria telah mengadakan pelbagai protes dan demonstrasi sejak Disember 2006 meminta kerajaan Siniora meletak jawatan.

Perang Lubnan

Perang Lubnan 1982

Perang Lubnan 1982 merupakan sebuah peperangan di antara Israel dan Lubnan yang terjadi pada 6 Jun 1982 apabila Pasukan Pertahanan Israel menyerang Lubnan Selatan. Kerajaan Israel melancarkan serangan ini sebagai tindak balas dari usaha pembunuhan duta besar Israel ke United Kingdom, Shlomo Argov oleh Pertubuhan Abu Nidal. Selepas menyerang PLO, selain angkatan tentera Syria dan Muslim Lubnan, Israel turut menduduki selatan Lubnan.

Latar belakang

Setelah perang antara Arab dan Israel pada tahun 1948, Lubnan menjadi tempat tinggal untuk lebih dari 110,000 penduduk Palestin yang lari dari rumah mereka di Israel kini. Pada tahun1970 dan 1971, PLO ikut serta dalam usaha untuk menjatuhkan kekuasaan raja Jordan, di mana membuat sejumlah besar dari pejuang dan penduduk Palestin berpindah ke Lubnan. Pada tahun 1975, terdapat lebih dari 300,000 pengungsi, membuat PLO menjadi pasukan kuat dan memainkan peranan penting dalam Perang Saudara Lubnan. Kekacauan yang berlanjutan antara Israel dan PLO dari tahun 1968, membuat terjadinya Operasi Litani.

Akibat

Perang Lubnan 1982 mempunyai beberapa akibat jangka panjang: Dari sudut pandangan Israel, serangan ini merupakan kejayaan terhad, mengusir PLO dari Lubnan Selatan dan memusnahkan infrastrukturnya, selain sebagai pencegah kepada pertubuhan militan Arab anti-Israel lain. Tentera Syria menjadi lemah, terutamanya bahagian udara.

Hakisan lanjut dalam sepersetujuan tidak mengkritik tentera dalam pandangan awam Israel dan kekecewaan dengan pimpinannya, proses yang dianggap berakar selepas Perang Yom Kippur.

Serangan ini yang turut mensasarkan orang Lubnan Syiah, menyebabkan penukaran pihak Pergerakan Amal, yang sebelum ini berseteru dengan PLO.

Serangan ini sering dianggap sebagai mangkin utama pewujudan pertubuhan Hizbullah, yang sejak 1991 merupakan satu-satunya kumpulan bersenjata di Lubnan yang tidak disokong Israel (sebaliknya disokong Iran dan Syria), dan sejak 2000 telah menggantikan sepenuhnya PLO di Lubnan Selatan.

Majlis Pembangunan dan Pembinaan Semula Lubnan menganggarkan kos kerosakan akibat serangan Israel berjumlah 7,622,774,000 paun Lubnan, bersamaan dengan AS$2 billon pada masa itu.

Pemimpin Al-Qaeda Osama bin Laden pernah menyatakan pada 2004 bahawa dia mendapat ilham untuk menyerang bangunan di Amerika Syarikat daripada perang ini, di mana menara dan bangunan di Beirut dimusnahkan ketika pengepungan bandar itu.

Pengunduran IDF kembali ke Lubnan Selatan pada musim panas 1983, membawa kepada salah satu fasa paling berdarah dalam perang ini, apabila Militia Kristian (tentera Lubnan) tinggal bersendirian mempertahankan kawasan “pergunungan” yang terdiri dari daerah Aley dan Chouf, menentang campuran PSP Druze, PLO Palestin, tentera Syria, Komunis Lubnan, dan Parti Nasionalis Sosial Syria. Ini menimbulkan bencana bagi penduduk awam kedua belah pihak, terutamanya pihak Kristian (lebih 5,000 terbunuh dari kedua pihak). Perang ini berakhir selepas angkatan tentera dan penduduk awam Kristian mundur ke bandar Deir el Kamar di mana mereka dikepung selama 3 bulan sebelum semua pertempuran dihentikan dan mereka diangkut ke Beirut Timur.

Perlaksanaan

MALCON EAST 6 akan ditubuhkan dengan pengumpulan anggota mengikut perkhidmatan masing-masing. Keanggotaan kontijen terdiri daripada tiga cabang perkhidmatan ATM iaitu TD, TL dan TU. Penubuhan dan penugasan MALCON EAST 6 akan dilaksanakan dalam lima tahap iaitu Persiapan dan latihan mengikut perkidmatan, Latihan Intergrasi Pasukan (FIT), Pergerakan ke kawasan misi, Perlaksanaan tugas di kawasan misi dan Pergerakan balik ke tanahair dan pembubaran.

Pendahuluan

Pasukan Tentera Sementara PBB di Lubnan

Pasukan Tentera Sementara PBB di Lubnan (United Nations Interim Force in Lebanon, atau UNIFIL) merupakan satu misi pasukan pengaman yang ditubuhkan oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, dengan penerimaan resolusi-resolusi 425 dan 426 Majlis Keselamatan PBB pada 19 Mac 1978, bagi memastikan pengunduran Israel daripada Lubnan, memulihkan semula keselamatan dan keamanan antarabangsa, dan membantu kerajaan Lubnan memulihkan kuasanya dengan berkesan di negara itu. Pasukan pertama UNIFIL telah diaturgerak ke Lubnan pada 23 Mac 1978; pasukan-pasukan ini telah ditugaskan semula daripada operasi-operasi menjaga keamanan PBB yang lain di kawasan ini (contohnya Pasukan Kecemasan Pertubuhan Bangsa Bersatu dan Pasukan Pemerhati Zon Bebas Pertubuhan Bangsa Bersatu).


Latar belakang

Sebelum Perang Lubnan pada 2 Januari 1982, di mana orang anggota tentera Ghana yang berkawal di kedudukan UNIFIL telah diserang oleh orang yang tidak dikenali. Seorang anggota tentera Ghana telah ditembak dan kemudiannya meninggal dunia. Semasa Perang Lubnan, kedudukan-kedudukan PBB telah diambil alih oleh pasukan-pasukan de facto di bawah Saad Haddad. Pasukan-pasukan ini merupakan pasukan tempatan Lubnan yang disokong oleh IDF. Semasa pendudukan ini, fungsi utama UNIFIL adalah bagi menyediakan bantuan kemanusian. Bermula pada tahun 1985, Israel telah mengambil balik kedudukan-kedudukan tetap di Lubnan, walau bagaimanapun proses ini diselang seli dengan serangan dan pengeboman singkat, sepertimana dalam Operasi Ketelusan pada tahun 1993 dan Operasi Anggur Amarah pada tahun 1996. Pada tahun 1999, Israel berundur, yang mana berakhir pada tahun 2000 dan membolehkan UNIFIL menyambung kembali tugas-tugas ketenteraannya. Kerajaan Lubnan mendakwa kawasan ladang-ladang Shebaa adalah termasuk di dalam wilayah Lubnan, walau bagimanapun PBB menganggap Garisan Biru merupakan wilayah Syria di bawah pendudukan tentera Israel. Mereka berhujah bahawa pertikaian ini memberi sekatan sah berterusan kepada kumpulan penentang bersenjata Israel di Lubnan (bagaimanapun PBB secara rasminya mengesahkan Israel telah berundur sepenuhnya daripada semua kawasanyang diduduki selepas tahun 1973).

Sumber maklumat dan gambar:

http://bluebeltcombat.wordpress.com/


No comments:

Post a Comment