“Suatu Ketika,Sejarah Dahulu Kala…”

Followers

Tuesday, April 24, 2012

Peristiwa Serang Hendap Ulu Lenggong


Berpandukan catatan sejarah yang sedia ada,Batalion ini telah diuji ketabahan dan semangat anggotanya iaitu semasa menjalankan tugas di Klian Intan dalam Operasi 803 Bravo.Dalam operasi ini kejadian jerangkap samar pertama telah menimpa 30515 Lkpl. Suparman bin Taib pada 18 Mac 1981.Akibat daripada kejadian tersebut, Lkpl Suparman telah dipotong kakinya dari bahagian buku lali hingga ke bawah.

Kejadian ini boleh dianggap sebagai satu petanda Peristiwa Serang Hendap Ulu Lenggong.Peristiwa Serang Hendap Ulu Lenggong .Peristiwa Serang Hendap Ulu Lenggong berlaku ketika batalion melakukan Operasi Sedar Gubir buat kali kedua kalinya.Kejadian ini berlaku pada 29 Oktober 1981 pada jam lebih kurang 10 pagi apabila 9 orang daripada Anggota Kompeni Bravo yang berpengkalan di Markas Tek Ulu Lenggong bergerak keluar untuk mengambil makanan.

Sewaktu dalam perjalanan, kenderaan Volvo 2 Ton Mortar yang sedang membawa anggota tersebut telah diserang hendap oleh pengganas komunis yang beranggarkan kekuatan seramai 25 orang.Dalam kejadian tersebut didapati pengganas komunis telah menggunakan M79 untuk memusnahkan enjin kenderaan untuk diberhentikan secara serta-merta.

Serang hendap ini telah mengorbankan 7 orang pewira 22 RAMD dan mencederakan 2 annggota.Selain daripada itu,sebanyak 9 laras M 16,45 kelopak dan 1050 perluru 5.56 mm telah dirampas oleh pengganas.

Sumber:

P/s: Peristiwa ini juga telah dikisahkan dalam novel SERANG HENDAP Ulu Lenggong hasil karya Lt. Kol. Mohd Radzi Abd Hamid.Nantikan kemunculannya

SERANG HENDAP ULU LEGONG


2 comments:

 1. salam..dah kuar ke buku ni..? macam mana nak dapatkan buku ni.
  chekhai2020@yahoo.com

  ReplyDelete
  Replies
  1. buku ni dh kluar....sy beli di booth DBP...

   Delete